Gospodarzem warsztatów, które odbyły się 18 i 19 marca był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu przy ul. Żeromskiego 26. W dwudniowych warsztatach brali udział goście z Niemiec, Danii, Portugalii oraz Rumunii, a także przedstawiciele władz naszego miasta, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dyrektorzy szkół zawodowych z Bytomia, pracodawcy, restauratorzy oraz szefowie kuchni.
Podczas warsztatów można było zobaczyć pokaz kuchni molekularnej, kuchni żydowskiej, carvingu, dekoracji stołu, parzenia kawy oraz pokazy kunsztu barmanów, jak również szefów kuchni najlepszych śląskich restauracji. Ponadto podczas warsztatów zaprezentowali jak również odbyły się liczne konkursy, w tym Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy oraz konkursy: savoir vivre`u, makijażu oraz dekoracji stołu.
Źródło: UM Bytom
Foto: K.Kadis