Ślązak, a restauracje – badania w Zabrzu i Bytomiu

Czy mieszkańcy Śląska jadają w restauracjach? Jakie lubią najbardziej? Ile wydają i jak często chodzą? Na te i podobne pytania już wkrótce dostaniemy odpowiedź. Badania kulinarnych upodobań Ślązaków w piątek i sobotę (21 – 22.08) odbyły się w Zabrzu i Bytomiu. Akcja potrwa do 29.08 i swoim zasięgiem obejmie 10 miast.

Inicjatorem akcji jest Centrum Handlowe FORUM w Gliwicach, które chce zbadać, jakie marki restauracji są najbardziej pożądane przez mieszkańców Śląska. W Zabrzu i Bytomiu ankieterzy przepytali w sumie 230 osób. Wszędzie akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem.

Wyniki z pewnością zainteresują nie tylko nas, ale wszystkich, którzy chcą ściągnąć do swoich miast ciekawe projekty kulinarne. Raport z badań przedstawimy na konferencjach Shopping Centre Forum oraz na Food Business Forum w Warszawie, które są spotkaniem osób z branży nieruchomości komercyjnych oraz gastronomicznej. Wierzę, że wyniki badań będą interesujące i zachęcą inwestorów do włączenia Śląska w plan rozwoju własnych sieci – stwierdza Agnieszka Mielcarz, dyrektor CH FORUM.

Badania przeprowadzi Korporacja Badawcza Pretendent z Wrocławia. Ankieterzy przepytają w sumie grupę 1200 mieszkańców Katowic, Tarnowskich Gór, Bytomia, Chorzowa, Rudy Śląskiej, Zabrza, Gliwic, a także mniejszych miejscowości jak Toszek, Pyskowice, czy Knurów. Raport z badań zostanie opracowany w pierwszej połowie września. Jak wziąć udział w badaniach? Wystarczy wypatrywać w centralnych punktach miast kolorowego, charakterystycznego stoiska w kształcie sześcianu, w którym można wygodnie odpocząć przy kawie. Rozmowa z ankieterem nie potrwa dłużej niż 10 minut, badani otrzymają również pamiątkowe upominki.

Najbliższe terminy badań:
27.08.2009 – Pyskowice, Rynek
28.08.2009 – Chorzów, ul. Wolności
29.08.2009 – Ruda Śląska – park „Strzelnica”

P8190023P8200035

Zródło: Materiały prasowe organizatora.

Podaj dalej

Komentarze

komentarze/y

Dodaj komentarz