Jak połączyć pracę ze zdrowym odżywianiem?

pyszne_logo_red_rgb

Czy można połączyć pracę zawodową ze zdrowym odżywianiem się? Takie pytania często padają z ust tych, którzy w biurach spędzają wiele godzin i którym ze względu na czas pracy trudno dostosować się do zaleceń dietetyków. Codzienne menu przeciętnego pracownika biura znacznie odbiega od tego, co zalecają nam lekarze i specjaliści zajmujący się zdrowym odżywianiem. Jakie błędy są najczęściej popełniane? W jaki sposób pracownicy wielkich biur mogą połączyć zdrowy styl życia z licznymi obowiązkami zawodowymi?

Choroby zawodowe pracowników wielkich biur

Choroby zawodowe kojarzone są zwykle z tymi zajęciami, które wiążą się z wysiłkiem fizycznym. Tymczasem pracownik biurowy, z pozoru bezpiecznie siedzący przed komputerem, również jest narażony na wiele schorzeń. Problemy z kręgosłupem czy wzrokiem to jedno. Drugą bolączką stają się w ich przypadku choroby spowodowane niewłaściwym sposobem odżywiania się. Otyłość brzuszna, zaburzenia przemiany materii – oto najczęściej pojawiające się problemy zdrowotne, będące skutkiem złej diety.

Te drobne przewinienia…

Drobne przewinienia popełniane każdego dnia mogą prowadzić z czasem do poważnych problemów ze zdrowiem. Przeciętny pracownik biura rano wypija szybką kawę (zapominając o tak ważnym śniadaniu) i gna do pracy. Tu siada przy biurku na kilka godzin, a w międzyczasie dostarcza sobie energii drobnymi, lecz wysokokalorycznymi przekąskami. Dlaczego? Bo na przygotowanie lekkiego, zdrowego lunchu z rana zazwyczaj brakuje czasu. Po pracy – szybki powrót do domu i późna obiadokolacja – kaloryczna i zazwyczaj zjadana w pośpiechu. I tak każdego dnia. Efekt? Problemy z zachowaniem zgrabnej sylwetki oraz dolegliwości żołądkowe, spowolniona przemiana materii oraz znaczne pogorszenie ogólnego stanu zdrowia spowodowane niedoborami witamin i minerałów.

Zdrowy lunch – szansą na rozwiązanie problemów

Przerwa na smaczny i zdrowy lunch w pracy to jedna z ważniejszych kwestii, której nie powinno się zaniedbywać. Pomiędzy śniadaniem (o którym nie można zapominać) a późnym obiadem zjedzenie smacznego i pożywnego drugiego śniadania jest bardzo ważne. Co wybrać na lunch? Samodzielnie przyrządzona kanapka może okazać się niewystarczającym rozwiązaniem. Znacznie lepszym pomysłem są pożywne, pełne witamin sałatki. Nie każdy ma jednak czas i możliwość przywożenia ich do pracy z domu. Sytuację ratować mogą zakładowe stołówki i bufety, choć równie skutecznym rozwiązaniem są firmy cateringowe. To one oferują smaczne i zdrowe jedzenie z dowozem w Szczecinie oraz innych wielkich miastach nie brak takich firm, dzięki którym pogodzenie zdrowego stylu życia z intensywną pracą staje się nie tylko możliwe, ale proste i przyjemne. Na portalu pyszne.pl znajdziemy z kolei oferty restauratorów z całej Polski, wśród których na pewno znajdziemy miejsce, w którym zjemy pyszny i wartościowy obiad.

Podaj dalej

Komentarze

komentarze/y