Co zrobić gdy nie można napić się kawy?

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Niestety dość często ludzie spożywają go w nadmiernych ilościach, co może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Według obiegowej opinii panującej w społeczeństwie najwięcej kawy spożywają pracownicy biurowi. Taka opinia jest jednak trudna do zweryfikowania, ponieważ każdy człowiek ma swój specyficzny organizm i każdy z nas ma odmienną dawkę kawy, której potrzebuje aby się ożywić. Ostatnio coraz większą popularność zyskują ekspresy do kawy na kapsułki nespresso. Pozwalają one w stosunkowo krótkim czasie na przygotowanie dobrej i mocnej kawy. Co ważne dla przedsiębiorców, przy odpowiednim zaksięgowaniu zakupu takiego ekspresu oraz koniecznych materiałów eksploatacyjnych można taki zakup zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, a także ubiegać się o zwrot podatku VAT. Jeśli jesteś właścicielem firmy i chciałbyś taki zwrot otrzymać, to najlepszych specjalistów w tej dziedzinie znajdziesz wpisując do wyszukiwarki obsługa księgowa warszawa.

Kawa ma właściwości pobudzające, odchudzające i dodające energii. Jej nadużywanie ma też i swoje minusy, bo wypłukuje cenne mikroelementy i może powodować zakwaszenie organizmu. W trosce o zdrowie znaleziono kilka zdrowych „pobudzaczy”. Coraz więcej amatorów znajduje zielona herbata. Zawiera ona dwa razy więcej kofeiny od ziarenek kawy. Chcąc zyskać więcej energii należy ją parzyć od dwóch do trzech minut. Czas zaparzania od pięciu do ośmiu minut daje efekt odwrotny, czyli mocno odprężający. Zielona herbata jest bogatym źródłem witamin  B, C, E i K i minerałów: magnezu, żelaza, sodu, fosforu, miedzi, fluoru, jodu, krzemu i manganu. Duża zawartość flawonoidów i antyoksydantów zapobiega otyłości poprzez przyśpieszanie spalania tkanki tłuszczowej w czasie spoczynku. Działanie moczopędne powoduje szybsze wydalanie toksyn z organizmu. Osoby, które lubią smak i zapach kawy nie muszą się jej pozbawiać. Dla nich przygotowano prebiotyczne napoje kawowe. Powstają one na bazie arabiki i robusty. Bogate są w magnez i błonnik, który osłania żołądek i jelita cienką warstwą ochronną zawierającą wapń i magnez. W jednej filiżance takiej kawy znajduje się taka ilość minerałów zasadowych, ile zawiera ich sto gramów warzyw. Pozwala to utrzymać naturalny bilans kwasowo – zasadowy, przez co picie dużych ilości tych kaw nie szkodzi. Prebiotyczne napoje kawowe wpływają korzystnie również na umysł, redukując  zmęczenie i poprawiając samopoczucie. Zawarte ekstrakty z guarany, grzybków reishi i żeń – szenia zwiększają koncentrację i zapamiętywanie. Mają działanie antystresowe, antydepresyjne i przeciwdziałają senności. Następnym „pobudzaczem” jest kakao. To źródło żelaza, magnezu, cynku, miedzi, chromu, manganu. Energii dostarcza zawarta w kakao kofeina i teobromina. Po jego spożyciu wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia.

Tak więc śmiało możemy, bez obawy o nasze zdrowie, zamiast czarnej kawy pić jej zamienniki.

Podaj dalej

Komentarze

komentarze/y