Jesz za dwoje, czyli jaka powinna być dieta kobiety ciężarnej?

To co jemy zawsze ma wpływ na stan naszego organizmu, jednak w okresie ciąży dieta kobiety ma szczególne znaczenie.

Odpowiednią, w zależności od potrzeby dietę może wybrać dla siebie każdy. Wiele firm zajmujących się przygotowywaniem cateringu jest w stanie taką dietę przygotować i dostarczyć pod wskazany adres. Osoby zainteresowane taką usługą, mieszkające na terenie Warszawy mogą z niej skorzystać, wystarczy, że wpiszą w wyszukiwarkę internetową hasło dieta do domu warszawa. Jeżeli chcemy zastosować dietę odchudzającą, warto ją wesprzeć aktywnym wysiłkiem lub masażem odchudzającym. Oferty gabinetów i salonów masażu w sieci znajdziemy pod hasłem masaż warszawa.

Kobieta będąca w ciąży z wyjątkową starannością powinna swoją dietę opierać na produktach wysokiej jakości, gdyż musi dostarczyć sobie i dziecku niezbędnych składników odżywczych. O wzięcie dla siebie wszystkiego co najlepsze zadba już nasza rozwijająca się pociecha. Im bardziej dieta będzie zróżnicowana tym lepiej, bo zapobiegnie to powstawaniu niedoborów. Nie ma uniwersalnej diety dla kobiety w ciąży. Wiąże się to z faktem „rewolucji” w organizmie. Różne przypadłości przypisane do tego stanu sprawiają, że na jedne pokarmy kobieta patrzy ze wstrętem, a innymi się zajada, chociaż wcześniej za nimi nie przepadała. Ze względu na prawidłowy rozwój komórek nerwowych i mózgu dziecka (a później na prawidłowy jego wzrok), powinna jeść ryby morskie, gdyż są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny kwasów omega – 3. W rybach morskich znajduje się jod istotny dla rozwoju układu nerwowego dziecka, a ich układ kostny zawiera wapń tak ważny budulec dla kości i zębów. Witamina B 12 pomocna jest w dojrzewaniu krwinek czerwonych i przekształcaniu kwasu foliowego w aktywną postać. Mięso ryb jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Poleca się ryby świeże, przyrządzane na parze. Nie poleca się owoców morza, sushi i wędzonych na zimno – mogą być skażone bakteriami. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko. To budulec kości i zębów. Aby nie opijać się mlekiem warto sięgnąć po fermentowane napoje mleczne: maślankę, kefiry i jogurty, najlepiej półtłuste i naturalne, bez cukru (mniej kaloryczne). Zupełnie odtłuszczone produkty mleczne pozbawione są witaminy D 3, co nie jest wskazane. Warzywa takie jak sałata, szczypiorek, brokuły, brukselka czy szczypiorek są bogate w kwas foliowy, który bierze udział w powstawaniu łańcuchów DNA i zmniejsza ryzyko wad rozwojowych. Oprócz tego warzywa są źródłem żelaza, prowitaminy A, witaminy C i wapnia. Zjadanie owoców zawierających wit. C wzmaga odporność i pomaga przyswajać żelazo z innych produktów np. mięsa. Niezastąpionym źródłem żelaza, białka, cynku i wit. z grupy B jest wołowina, pierś z indyka i kurczaka.

Wskazówek co do diety ciężarnej zasięgnie się w poradni K , gdyż nie sposób jest wymienić za co jaki pierwiastek jest odpowiedzialny i na co ma wpływ.


Podaj dalej

Komentarze

komentarze/y