Garnek żeliwny – jego prawidłowe czyszczenie i konserwacja

Nie bez przyczyny naczynia wykonane z żeliwa nazywa się długowiecznymi – są niezwykle trwałe. Warto o nie prawidłowo zadbać, aby służyły Ci jak najdłużej i były inwestycją na długie lata. Jak prawidłowo wyczyścić, a następnie zakonserwować garnek żeliwny? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.

Zaraz po zakupie – pierwsze czyszczenie oraz impregnacja garnka żeliwnego

Zanim postanowisz wypróbować swój nowy garnek żeliwny, dokładnie go wyczyść i zaimpregnuj – takie zabiegi przedłużą jego żywotność. Od czego więc zacząć? Na samym początku oczyść naczynie – jeśli kupiłeś garnek żeliwny, który został wcześniej pokryty emalią, wystarczy umyć go pod bieżącą wodą. Jeśli posiadasz naczynie zrobione z surowego żeliwa – istnieje przepis na czyszczącą go miksturę.

Najpierw cały garnek pokryj solą kuchenną i za pomocą szczotki rozetrzyj ją po całej jego powierzchni – w ten sposób pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń. Po skończonym szorowaniu wysyp resztkę soli z naczynia, a następnie opłucz je i osusz.

Skąd mam wiedzieć, jaki garnek kupiłem?

Możesz bardzo łatwo rozpoznać  garnek żeliwny pokryty emalią – jest ciemny oraz błyszczący. Natomiast produkt wykonany z surowego żeliwa wyróżnia się o wiele jaśniejszym, szarym kolorem oraz matową powłoką.

Impregnacja żeliwnego garnka  

Aby prawidłowo zaimpregnować żeliwny garnek, nasmaruj jego powierzchnię olejem rafinowanym – możesz wybrać konkretny rodzaj: rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, sojowy lub arachidowy. Tak przygotowany produkt wstaw do piekarnika dnem skierowanym do góry – rozgrzej sprzęt do temperatury 230 stopni Celsjusza i wypiekaj przez około pół godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a garnek pozostaw do wystygnięcia. Powtórz jeszcze raz cały proces, a dla pewności – wypiecz garnek trzykrotnie.

Po każdym gotowaniu w garnku żeliwnym – prawidłowe czyszczenie

Czyszczenie żeliwnego garnka jest uzależnione od tego, czy jest pokryty emalią, czy też nie. Te pierwsze naczynie dokładnie umyj w gorącej wodzie – najlepiej aby garnek był jeszcze letni.

Jeśli posiadasz garnek z surowego żeliwa, myj go w ciepłej wodzie gdy jest jeszcze gorący – nie używaj przy tym płynu do mycia naczyń ani innych, silniejszych detergentów. W zamian za to możesz wyczyścić naczynie przy pomocy pasty z soli kuchennej. Później odstaw je do całkowitego wyschnięcia i pokryj niedużą warstwą oleju rafinowanego.

Podsumowanie

Garnek oraz wszystkie naczynia z żeliwa są inwestycją na długie lata, ale wymagają przy tym odpowiedniej pielęgnacji. Przy zastosowaniu powyższych rad nie powinieneś mieć z nią problemu – po paru próbach, wszystkie czynności wejdą Ci w nawyk, a Ty będziesz mógł cieszyć się ze swoich praktycznie niezniszczalnych naczyń kuchennych!

Podaj dalej

Komentarze

komentarze/y